Stiluri de acupunctura

Primele dovezi scrise ale inceputurilor acupuncturii se trag din dinastia Zhou (772 BC pana in 480 BC). Varsta preconizata a acupuncturii este estimata deci la aproximativ 2500 de ani. Din acest moment acupunctura se va dezvolta pe parcursul secolelor pornind de la faza demonica, faza in care medicina si demonologia erau unul si acelasi lucru, si evolueaza din aceasta faza devenind din ce in ce mai rationala si detaliata. De-a lungul istoriei acupuncturii fiecare dinastie, fiecare curent de gandire, isi pun amprenta inconfundabila pe acupunctura. Dar spre deosebire de modul occidental de a vedea lucrurile – o teorie noua o inlocuieste pe cea veche – in modul oriental de a vedea lucrurile, o teorie noua se adauga celor vechi si amandoua functioneaza in paralel. Astfel, dezvoltarea acupuncturii seamana cu o ceapa care isi adauga cu fiecare dinastie inca un curent de gandire, inca un mod de a privi lucrurile, si astfel creste in complexitate. Pe de alta parte supravietuiesc in timp doar metodele care isi demonstreaza eficacitatea terapeutica.

Dr. Octavian Sbarna, Bucuresti

Timp de 10 ani am studiat si practicat stilul Constitutional al Celor Cinci Elemente, acesta fiind baza pregatirii mele. In paralel am studiat medicina clasica si am absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti. De la inceputul anului 2009 am inceput sa studiez si sa integrez in practica mea stilul Medicinii Traditionale Chineze.

Cele doua stiluri se completeaza foarte bine unul pe celalalt. Stilul Constitutional al Celor Cinci Elemente exceleaza in tratamentul emotional/spiritual, desi are si efecte la nivel fizic. El ajuta o persoana sa isi constientizeze si sa isi rezolve conflictele interioare, precum si sa devina mai echilibrata la nivel emotional. De asemenea are o contributie importanta la a ajuta persoana sa evolueze spiritual si sa isi gaseasca si sa isi urmeze calea. Stilul Medicinii Traditionale Chineze este radacina acupuncturii clasice, fiind corpul comun din care se dezvolta alte stiluri.

Punctul forte al acestui stil este versatilitatea extraordinara in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul unei game foarte largi de afectiuni atat fizice cat si mentale/emotionale. Integrarea celor doua stiluri permite tratamentul tuturor nivelelor umane: fizic, mental, emotional si spiritual.

Misiunea mea este de a fi intr-o permanenta dezvoltare personala si profesionala, invatand tot timpul de la acupunctori de talie mondiala si de a pune calitatea tratamentului si experienta pacientului pe primul loc. In timpul liber practic Meditatie Vipassana (Insight Meditation), Qi Gong si Tai Chi, imi place natura si cant la flaut.”

Intr-o zona linistita, spatiul intim in care se desfasoara consultatia si tratamentul se diferentiaza de alte cabinete de acupunctura. Accentul se pune pe tratamentul individual al fiecarui om si nu se trateaza mai multi pacienti de o data asa cum e practica in general in Romania. Vizita la cabinetul de acupunctura al doctorului Octavian Sbarna devine un prilej de relaxare, de deconectare si o ocazie de a te concentra asupra ta, asupra insanatosirii tale si starii tale de bine.

Afectiuni tratabile prin acupunctura

 • Dureri – Dureri de muschi si articulatii: dureri de spate, de ceafa, umeri, brate, gambe, solduri, picioare, glezne; sciatica, lombosciatica; dureri de cap, migrene, dureri de cap cu ocazia ciclului; Nevralgii: nevralgie de trigemen, nevralgie Arnold, etc; Dureri de burta, dureri in piept, dureri menstruale;
 • Sistemul Cardiovascular – Hipertensiune arteriala, tensiune oscilanta, palpitatii, aritmii, tahicardie, tulburari de circulatie, circulatie periferica proasta (maini si picioare reci), etc.
 • Sistemul Respirator – Raceli, gripe, rinite alergice, rinite cronice, astm, sinuzite maxilare/frontale, sinuzite acute sau cronice, etc.
 • Sistemul Reproducator – Tulburari menstruale – ciclu neregulat, prea lung/prea scurt, ciclu dureros, sangerare anormala (prea abundenta, prea saraca, sangerare cu cheaguri), Afectiuni ale sanilor – noduli, chisturi; Infertilitate; Libidou scazut/excesiv; etc.
 • Sistemul Osteo-Muscular – Artroze, artrite, articulatii umflate, mobilitate scazuta, dureri articulare/musculare, inflamatii acute sau cronice ale diverselor articulatii (sacroileita, etc), reumatism, tendinite, intinderi de muschi, etc.
 • Sistemul Endocrin – Hipertiroidie, hipotiroidie, diabet, dezechilibre ale altor hormoni, dezechilibre hormonale complexe/multiple, etc.
 • Sistemul Digestiv – Balonari, indigestii, slabiciuni generale ale sistemului digestiv, arsuri, ulcere (gastrice sau duodenale), hiperaciditate, reflux gastroesofagian, dureri de burta, greata, varsaturi, constipatie, diaree, boli cornice ale aparatului digestiv, etc.
 • Sistemul Urinar – Urinari frecvente, urinari nocturne (enurezis), infectii urinare acute/cronice sau recurente, retentie de urina, prostatite, secretii locale, etc.
 • Sistemul Nervos – Insomnii, afectiuni emotionale – iritabilitate, anxietate, depresie, teama, traume emotionale, atacuri de panica, afectiuni ale sistemului nervos vegetativ, stari emotionale negative, etc.
 • Asistenta in Sarcina – Greata matinala, avort spontan, amenintare de avort, malpozitie, malprezentatie, pregatirea gravidei pentru travaliu, inductie a travaliului, analgezie in travaliu, tratamente post-sarcina, lactatie insuficienta, mastita, depresie post-sarcina, etc.
 • Afectiuni Emotionale – Atacuri de panica, Anxietate, Timiditate, Stari emotionale negative, etc
 • Adictii – Dependenta de fumat, dependenta de droguri, dependente de medicamente
 • Tratament Paleativ – Boli cronice degenerative, boli incurabile – SIDA, cancer, etc.

Aceasta nu este o lista completa a afectiunilor tratabile cu acupunctura. Intreaba daca e buna si pentru boala ta!

Dr. Octavian Sbarna este Membru al AGTCM (Asociatia Germana de Medicina Traditionala Chineza)