Acupunctura

Istoria Acupuncturii

Primele dovezi scrise ale inceputurilor acupuncturii se trag din dinastia Zhou (772 BC pana in 480 BC). Varsta preconizata a acupuncturii este estimata deci la aproximativ 2500 de ani. Din acest moment acupunctura se va dezvolta pe parcursul secolelor pornind de la faza demonica, faza in care medicina si demonologia erau unul si acelasi lucru, si evolueaza din aceasta faza devenind din ce in ce mai rationala si detaliata. De-a lungul istoriei acupuncturii fiecare dinastie, fiecare curent de gandire, isi pun amprenta inconfundabila pe acupunctura. Dar spre deosebire de modul occidental de a vedea lucrurile – o teorie noua o inlocuieste pe cea veche – in modul oriental de a vedea lucrurile, o teorie noua se adauga celor vechi si amandoua functioneaza in paralel. Astfel, dezvoltarea acupuncturii seamana cu o ceapa care isi adauga cu fiecare dinastie inca un curent de gandire, inca un mod de a privi lucrurile, si astfel creste in complexitate. Pe de alta parte supravietuiesc in timp doar metodele care isi demonstreaza eficacitatea terapeutica.

• Dureri
Dureri de muschi si articulatii: dureri de spate, de ceafa, umeri, brate, gambe, solduri, picioare, glezne; sciatica, lombosciatica; dureri de cap, migrene, dureri de cap cu ocazia ciclului; Nevralgii: nevralgie de trigemen, nevralgie Arnold, etc; Dureri de burta, dureri in piept, dureri menstruale;

• Sistemul Cardiovascular
Hipertensiune arteriala, tensiune oscilanta, palpitatii, aritmii, tahicardie, tulburari de circulatie, circulatie periferica proasta (maini si picioare reci), etc.

• Sistemul Respirator
Raceli, gripe, rinite alergice, rinite cronice, astm, sinuzite maxilare/frontale, sinuzite acute sau cronice, etc.

• Sistemul Reproducator
Tulburari menstruale – ciclu neregulat, prea lung/prea scurt, ciclu dureros, sangerare anormala (prea abundenta, prea saraca, sangerare cu cheaguri), Afectiuni ale sanilor – noduli, chisturi; Infertilitate; Libidou scazut/excesiv; etc.

• Sistemul Osteo-Muscular
Artroze, artrite, articulatii umflate, mobilitate scazuta, dureri articulare/musculare, inflamatii acute sau cronice ale diverselor articulatii (sacroileita, etc), reumatism, tendinite, intinderi de muschi, etc.

• Sistemul Endocrin
Hipertiroidie, hipotiroidie, diabet, dezechilibre ale altor hormoni, dezechilibre hormonale complexe/multiple, etc.

• Sistemul Digestiv
Balonari, indigestii, slabiciuni generale ale sistemului digestiv, arsuri, ulcere (gastrice sau duodenale), hiperaciditate, reflux gastroesofagian, dureri de burta, greata, varsaturi, constipatie, diaree, boli cornice ale aparatului digestiv, etc.

• Sistemul Urinar
Urinari frecvente, urinari nocturne (enurezis), infectii urinare acute/cronice sau recurente, retentie de urina, prostatite, secretii locale, etc.

• Sistemul Nervos
Insomnii, afectiuni emotionale – iritabilitate, anxietate, depresie, teama, traume emotionale, atacuri de panica, afectiuni ale sistemului nervos vegetativ, stari emotionale negative, etc.

• Asistenta in Sarcina
Greata matinala, avort spontan, amenintare de avort, malpozitie, malprezentatie, pregatirea gravidei pentru travaliu, inductie a travaliului, analgezie in travaliu, tratamente post-sarcina, lactatie insuficienta, mastita, depresie post-sarcina, etc.

• Afectiuni Emotionale
Atacuri de panica, Anxietate, Timiditate, Stari emotionale negative, etc

• Adictii
Dependenta de fumat, dependenta de droguri, dependente de medicamente

• Tratament Paleativ
Boli cronice degenerative, boli incurabile – SIDA, cancer, etc.

ACEASTA NU ESTE O LISTA COMPLETA A AFECTIUNILOR TRATABILE CU ACUPUNCTURA. INTREABA DACA E BUNA SI PENTRU BOALA TA!
Atentie! Acupunctura se supune acelorasi limitari ca orice alt sistem medical – nu exista sistem medical care sa poata trata pe toata lumea de orice tot timpul. Lista de afectiuni descrisa mai sus este pur orientativa si nu presupune garantia unui succes terapeutic nici macar partial, avand in vedere ca fiecare pacient este unic.